top of page

LES HAVANERES

Les havaneres eren cantades per gent que havia anat a Cuba, bàsicament gent de mar (mariners i pescadors). Aquestes cançons han arrelat a gairebé totes les poblacions costaneres de Catalunya.  Fan referència al passat de quan catalans viatjaven a Cuba en vaixell i que la van defensar en temps de guerra. Són cançons que parlen d´amors i desamors, d'acomiadaments, de la mar..., i del rom cremat. 

 

Habitualment són cançons d'estrofa i tornada (la tornada es repeteix sempre igual). La seva estructura rítmica és de compàs binari (de 2 o de 4). El ritme característic d'acompanyament Ã©s d'una figura prolongada amb un punt i seguida d'una més curta. Per exemple, en l'havanera que toquem de flauta l'acompanyament seria negra en punt, corxera i dues negres.

 

Els grups que interpreten les havaneres sorgeixen de la tradició de cantaires que sempre hi ha hagut a les zones costaneres. Molts grups de cantaires d'havaneres són pescadors, per això, la majoria de grups estan formats per homes. Però també hi ha grups amb dones, o fins i tot, havaneres especialment interpretades per dones. 
 

Els instruments que acostumen a acompanyar les havaneres són la guitarra i/o l'acordió i potser algun instrument de petita percussió. Diversos grups d'havaneres estan lligats al nostre poble com el grup Port-Bo i Norai. 

 

Hi havaneres en català i en castellà i també algunes lligades a Palamós com la coneguda "El meu avi" que va ser composada  al Restaurant "Xivarri" de Palamós, per el palamosí Ortega Monasterio. 

 

El meu avi

En aquest vídeo pots escoltar l'havanera el meu avi

La barca xica

El Port-bo va actuar al Palau de la Música. Els pots escoltar en aquest vídeo

Temps perdut

En aquest vídeo podem escoltar la Neus Mar interpretant una havanera

bottom of page